20
Съб, Апр
26 Нови статии

Граница
Инструменти
Шрифт

Държавната лаборатория за изследване на пестициди на ГКПП Капитан Андреево бе официално открита днес.

Лентата тържествено прерязаха премиерът акад. Николай Денков, министърът на земеделието Кирил Вътев и изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ д-р Светлозар Патарински. На церемонията присъстваха още областният управител на Хасково Гинка Райчева, директорът на Агенция „Митници“ Петя Банкова и др.

2 млн. лева от републиканския бюджет са инвестирани в новата придобивка, каза земеделският министър. След около месец се предвижда двойно да бъде увеличен капацитетът й, посочи той. С влизането на лабораторията в експлоатация нямало да се налага камионите да чакат по 2-3 дни за изследвания, а в рамките на 5-6 часа, уточни Кирил Вътев.

Ще бъде монтирана рентгенова апаратура за по-надежден контрол на храните, изтъкна министър – председателят, като не уточни кога точно, но било възможно да е в рамките на няколко месеца. По думите му значително щял да се подобри фитосанитарният контрол на внасяните храни през границата. Той посочи, че предстои промяна в законодателството, за да се регламентира и товаро-разтоварната дейност.

След кратките изявления пред журналисти акад. Денков и официалните лица разгледаха работните помещения и разговаряха с част от персонала.

Лабораторията ще започне дейност на 4 март, каза за „Старият мост“ министър Кирил Вътев. Назначените служители са кадри от региона, посочи той.